5/10/2021
תחזית האינפלציה: 0.2% בחודש ספטמבר, 0.3% בחודש אוקטובר, 0.1%- בנובמבר ו- 1.4% שנה קדימה.
התפתחויות בסביבת האינפלציה, נתחיל עם החדשות הטובות:
Good news: (מבחינת אינפלציה)
שע"ח של השקל ממשיך להתחזק. על אף העצבנות בשווקים, בספטמבר השקל יוסף ב- 0.75% מול סל המטבעות. חדשות חיוביות: נתון חשוב: בספטמבר חברות היי טק גייסו בחו"ל כמעט 2 מיליארד דולר ו- 17.5 מיליארד דולר מתחילת השנה, לעומת 10 מיליארד דולר בכול 2020. במבט על שנה מהיום, אנו מניחים ייסוף מתון בשקל, למרות שבמידה והירידות השווקים יתעצמו, סביר להניח שהשקל ייחלש מעט (באופן זמני) בטווח הקצר
בינתיים, השכר עולה בקצב סביר. בהסתכלות על סך תשלומי השכר + תמיכות הקורונה בשנתיים האחרונות, כוח הקנייה של הציבור עלה ב- 7.5% במצטבר, מיולי 19 (לפני הקורונה) ועד יולי 21. לא ממש קצב אינפלציוני (3.7% לשנה), בהתחשב בהתייעלות במשק.
באופן כללי, מחירי הסחורות בעולם או מתמתנים או יורדים. בחודשיים האחרונים מחירי הסחורות החקלאיות ירדו ב- 3.2% ומחירי הסחורות התעשייתיות נותרו יציבים. חשוב להדגיש: התמתנות בפעילות בסין תומכת בירידה במחירי הסחורות התעשייתיות בעולם.
מחירי התפוקה במדדי מנהלי הרכש בעולם מתמתנים (אומנם מרמה מאד גבוהה), גם היחס בין הגידול בהזמנות ובין הגידול במלאים מצביע על פחות לחץ לעליות מחירים :
מחירי היבוא (בשקלים) בפועל של הצריכה הפרטית בישראל נותרו יציבים מיוני 20 ועד יוני 21 (אך כן עלו ב-6% דולרית):
Bad news:
מחירי הנפט עלו אתמול ל- 81.5$ לחבית ברנט עקב החלטת מדינות קרטל הנפט (OPEC) לא להגדיל את תפוקת הנפט מעבר להחלטה הקודמת. כעת אנו מניחים יציבות במחירי הנפט על הרמה הנוכחית. משמעות הדבר: התייקרות בתחילת חודש נובמבר בשיעור של 3% במחירי הדלקים (תרומה של 0.1% למדד).
מחירי ההובלה ממשיכים לעלות. מדד הובלת מכולות יצוא משנחאי:
השיבושים בהספקה (צמצום בייצור התעשייתי בשל הפסקות חשמל בסין) עלולים להביא לייקור מוצרי התעשייה מסין. יחד עם זאת, מרבית המוצרים עתירי אנרגיה הינם תשומות ולא מוצרים מוגמרים. מחסור של מוצרים בכלל (כגון, נעלי ספורט) עלול להביא להתייקרויות. קיימת ציפייה שסין תקל על המגבלות בשימוש בפחם ותייקר את החשמל אשר יביא לגידול בהספקת אנרגיה עבור המפעלים.
שוק הדיור: סביר להניח שמשרד האוצר יפעל למתן את עליות המחירים החדות בשוק הדיור על ידי החזרת מס רכישה עבור המשקיעים ל- 8% (מ- 5%). במקביל, בנק ישראל צפוי להחמיר את תנאי האשראי בשוק הנדל"ן (אולי כבר בהודעת הריבית של יום חמישי). כבר היינו בסרט הזה. העלאת שיעור מס הרכישה צפויה לתרום 0.1% למדד. הנחנו הפעלה מתחילת נובמבר.
Comments