04/08/2021

ניתוח סביבת האינפלציה: מדד יוני ללא הפתעות הפעם
תחזית האינפלציה: 0.3% בחודש יולי, 0.3% בחודש אוגוסט, 0.0% בחודש בספטמבר ו- 1.1% שנה קדימה.
תחזית מדד אוגוסט עלתה ל- 0.3% (מ- 0.2%) בשל שינוי ההנחה לגבי עליית מחירי הרכבים וההבראה והנופש (עם צמצום החלופה של חו"ל). תחזית מדד ספטמבר ירדה לאפס (מ- 0.1%) עקב ירידה חדה במחירי הנפט בעולם + הייסוף בשקל.

התפתחויות בסביבת האינפלציה
שע"ח: השקל יוסף ב- 0.7% ביולי (מול סל המטבעות) לאחר ייסוף של 1% בחודש יוני. בשני ימי המסחר הראשונים של אוגוסט השקל יוסף ב- 0.5% נוספים. האם בנק ישראל מפחית ברכישות המט"ח? סביר להניח, שבדומה להמשך רכישות האג"ח, המשך מדיניות ההתערבות בשוק המט"ח (או לפחות עוצמתה) תהיה פונקציה של מצב המשק.

היום יתפרסם הנתון של היקף הרכישות מט"ח בחודש יולי. ביוני נרכשו 3.2 מיליארד דולר.
בחודש יולי חברות היי טק גייסו 2.4 מיליארד דולר לאחר 2.2 מיליארד ביוני ו- 14.3 מיליארד מתחילת השנה, זאת לעומת 10 מיליארד בכול 2020. כוחות מאקרו – גם העודף היציב בחשבון השוטף וגם הגידול המהיר בהשקעות הריאליות – תומכים בייסוף בשקל. תחזית שע"ח בעוד שנה: 3.15 ₪ לדולר (בהנחה שקצב הייסוף יואט).
מחירי הנפט: חשש מהתפשטות ווריאנט הדלתא (בפרט בסין, צרכנית גדולה של נפט) הביא לירידה במחירי הנפט בעולם ל- 72 דולר לחבית ברנט (מ- 75$ ויותר). כעת אנו צופים הוזלה של כ- 2% במחירי הדלקים בתחילת ספטמבר (כולל השפעת הייסוף). לכן, תחזית מדד ספטמבר עודכנה ל- 0% מ- 0.1%.
תעסוקה: העלייה בשיעור האבטלה הרחב ל- 9% במחצית הראשונה של יולי (מ- 8.8% במחצית ב' של יוני) מטעה מאד. מדובר בנתון המקורי (ללא ניכוי עונתיות). מבדיקות שלנו, מרכיב העונתיות בחודש יולי תורם כ- 0.4%. בשל חופשת הקיץ חלק ממערכת החינוך מפטר עובדים (סייענים, שומרים, עובדי ניקיון). לכן, אנו מעריכים שלמעשה חלה ירידה בשיעור האבטלה הרחב (בניכוי עונתיות) ל- 8.6%. משמעות הדבר: צמצום בעודף הביקוש לעובדים תומך בפחות לחצי שכר במשק – ולכן גם באינפלציה מתונה.
מה קורה לכוח הקנייה? קיימים נתוני שכר ומשרות שכיר רק עד לחודש מאי. לפי החישוב שלנו אשר כולל את התמיכות הממשלתיות עבור השכירים (חל"ת בעיקר) ההכנסה הפנויה בינואר-מאי עלתה ב- 4% לעומת ממוצע 2020 ועלתה ב- 6% לעומת ממוצע 2019. מדובר בקצב גידול מתון יחסית (יחסית לגידול בפריון העבודה במשק) ולכן הוא איננו גורם אינפלציוני (בניגוד לגידול החד בהכנסה בארה"ב). בנוסף, חשוב להדגיש שכנראה לא יינתנו תוספות שכר בסקטור הציבורי עד סוף 2022. כ- 30% מכלל השכירים במשק צמודים להסכמי שכר בסקטור הציבורי.

הדיור (מחירי השכירות) ממשיך להיות האיום העיקרי על האינפלציה. אנו צופים עלייה של 2.8% בסעיף הראשי ותרומה של 0.7% לאינפלציה שנה קדימה.
מה צפוי במחירי המכוניות (במשקל 3.9% במדד). מחסור חמור בשבבים בעולם הביא למחסור של רכבים חדשים, בפרט רכבים מאירופה ומארה"ב, הבעיה פחות אקוטית במכוניות מאסיה. אנו הנחנו עלייה של 1.7% שנה קדימה (בעיקר בחודשים הקרובים ובינואר 22). ההערכה היא שהמחסור בשבבים ייפתר עד אמצע 2022.
צמצום האלטרנטיבה של נופש בחו"ל מייקר את הנופש בישראל. הנחנו עלייה של 10% ביולי לאחר עלייה של 30% שנה אחורה. יחד עם זאת, צפוי לחץ מסוים לירידה במחירי הטיסות.
השפעת תקציב המדינה: למרות האישור בממשלה צפויים שינויים לא מעטים בתקציב עד לאישור בכנסת. המהלכים המשמעותיים: מס על משקאות קלים (תרומה של כ- 0.1%) ומס על כלים חד פעמיים (תרומה של כ- 0.1%) יתקזזו חלקית מול פתיחה הדרגתית ביבוא פירות וירקות (הנחנו הוזלה של 3% ותרומה של 0.1%-). ההשפעה של הסעיפים האחרים קטנה יחסית: אפשרות לתשלום עבור ביקור רופא מומחה (תלוי בקופה) וביטול ההנחות ברב קו. הטלת אגרת גודש איננה וודאית ואולי לא תימדד, וכנראה ייקור מעונות היום עבור הורים בלתי מועסקים לא ייושם. מע"מ על נטפליקס וכו' כנראה יוטל אך במשקל זניח – לפי המצב בשנת 2018-2019 (סקר הוצאות המשפחה האחרון). מע"מ על רכישות באינטרנט על 75 דולר לא הוכנס לתקציב. התרומה נטו של צעדי הממשלה על האינפלציה שנה קדימה מוערכת בכ- 0.2% (כולל התייקרות תעריפי הארנונה בינואר 22). מחירי החשמל לא יעלו לפני 2023.
התמתנות במחירי התעשייה בארה"ב: מעניין לראות שרכיב המחירים במדד מנהלי הרכש ISM בתעשייה מתמתן (אך עדיין גבוה) עם ירידה של 6.4 נקודות ביולי ל- 85.7 נקודות.

מרבית מחירי הסחורות החקלאיות התייצבו אם כי מחיר החיטה חזר לעלות. מחירי הקפה עלו בצורה חדה (62% מתחילת השנה) וירדו בצורה חלקית בימים האחרונים. כנראה שפגעי הטבע בעולם יישארו איתנו. מנגד, אימוץ התקינה האירופאי צפוי להוזיל מעט את מחירי המזון בישראל. העלינו את תחזית מחירי המזון לכ- 1% שנה קדימה (מ- 0.4%), וגם בשנת 2022 (מה שמעלה את תחזית האינפלציה ב- 2022 ל- 1.0%). המשך השפעת התחממות כדור הארץ עלולה לדחות את מחירי הסחורות החקלאיות כלפי מעלה.
מחירי ההובלה בעולם ממשיכים לעלות. צפויה השפעה על מחירי רהיטים וציוד ובית בחודשיים הקרובים.

Comments