top of page
תמונת הסופר/תbarak invest

עדכון תחזית אינפלציה

16/08/2021


ניתוח סביבת האינפלציה: מדד יולי, ללא הפתעות של ממש


מדד חודש יולי עלה ב- 0.4% לעומת התחזית שלנו של 0.3%:

מה הפתיע?

  • בעיקר סעיף "נסיעות לחו"ל" אשר עלה ב- 4.5%. ציפינו ל- 1.5% בלבד בשל הטלת המגבלות על השבים מחו"ל. כנראה שהשפעה זו תידחה לחודש אוגוסט.

  • גם סעיף "השכרת רכב, שיעורי נהיגה ודמי חניה" אשר עלה ב- 8.6%, יותר מכפול מהעונתיות הרגילה.

  • מחירי המים עלו ב- 2.9%.

רגיעה ב"ביקוש הכבוש" (למעט נופש בישראל):

  • מחירי מסיבות ואירועים ירדו ב- 1.4%.

  • מחירי "ארוחות מחוץ לבית" עלו ב- 0.2% בלבד.

  • יחד עם זאת, מחירי "הבראה ונופש" עלו ב- 5.4% (חזינו 3.7%) וב- 29.3% שנה אחורה.


השפעת ההתייקרויות במחירי היבוא ובהובלה הייתה חלקית:

  • מחירי רהיטים וציוד לבית עלו ב- 0.4% ועלו ב- 3.5% שנה אחורה.

  • מחירי מכוניות (כולל משומשות) עלו ב-0.6% ו- 2.6% שנה אחורה.

  • מחירי הטלוויזיות ומוצרי חשמל בידוריים עלו ב- 0.2%.


ההאצה במחירי השכירות נמשכת

מחירי הדירות בחוזים מתחדשים (17.2% מהמדד) עלו ב- 1.8% ב- 12 החודשים האחרונים (בדומה לתחזית שלנו), האצה מ- 1.6% לפני חודש ו-1.3% לפני חודשיים. אנו מצפים להמשך האצה במחירי השכירות בחודשים הבאים על רקע רמת מלאי נמוכה ו- spillover (גלישה) מסוים מעלייה חדה במחירי הרכישה. ראה ניתוח הנחות קדימה בהמשך.

המשך האצה בקצב עליית מחירי הדירות לרכישה

מחירי הדיור לרכישה עלו ב- 7.7% שנה אחורה (האצה מ- 7.3% לפני חודש) וב- 8.9% בחצי השנה האחרונה (בחישוב שנתי). הקלות במגבלות מסלולי המשכנתאות, ירידה במלאי הדירות ובשיווק קרקעות, וירידה בשיעור המס על משקיעים תורמים להאצה בקצב עליית מחירי הדירות לרכישה. ב- 2021 אנו צופים עליית מחירי הדיור בשיעור של כ- 9%-10%. סביר להניח שבנק ישראל יפעיל מדיניות macro-prudential (מגבלות על האשראי והכבדת המיסוי על המשקיעים) במטרה לצנן את הביקושים.


עלייה באינפלציית הליבה, אך הרבה פחות מארה"ב

ב- 12 החודשים האחרונים, מדד המחירים לצרכן (למעט סעיפי האנרגיה ופירות וירקות) עלה ב- 1.68%, לעומת 1.2% לפני חודש. מדובר בעלייה מתונה באינפלציית הליבה יחסית למדינות אחרות (יחסית לארה"ב- 4.3%, UK: 2.3%, אך 0.7% באירופה - עקב הסרה חלקית בלבד של המגבלות), כאשר ישראל הייתה בין המדינות הראשונות להיפתח. עלייה זו באינפלציית הליבה מתקנת את הירידה לפני שנה של 0.4% y/y ביולי 2020 (שיא הקורונה), כך שבממוצע בשנתיים האחרונות מדד הליבה עלה ב- 0.65% לשנה, שיעור נמוך יחסית.

  • אינדיקציה לעלייה במחירי התעשייה: מדד מחירי התפוקה ליעדים המקומיים עלה ב- 0.9% וב- 6.3% ב- 12 החודשים האחרונים (מ- 5.7% לפני חודש ומינוס 1.4% ב- 2020).

  • מדד תשומות הבנייה עלה ב- 0.3% ביולי (בהתאם לתחזית) וב- 3.7% מתחילת השנה.

  • מדובר בהשפעת ההתייקרויות במחירי הסחורות וההובלה. חשוב לזכור שמשקל מוצרי התעשייה (ללא דלקים) במדד המחירים לצרכן עומד על 30% בלבד (היתרה שירותים שונים). למרות שהקורלציה עם מדד המחירים לצרכן איננה חזקה במיוחד, קיימת קורלציה. לכן, העלינו את תחזית מחירי המוצרים במדד כלפי מעלה (מזון, רהיטים, מכוניות).



מדד אוגוסט צפוי לעלות ב- 0.3% ויושפע מ:

  • התייקרות של 0.8% במחירי הדלקים.

  • המשך עלייה במחירי המזון בשיעור של 0.3%.

  • המשך ירידה עונתית במחירי ההלבשה בשיעור של כ- 2.0%.

  • עלייה עונתית במחירי הפירות והירקות של 0.8%.

  • המשך עלייה במחירי "הבראה ונופש" בשיעור של 15%, מעבר לעונתיות הרגילה. העובדה שהחלופה של נופש בחו"ל מאד מוגבלת צפויה לתרום ללחצי מחירים בסקטור זה.

  • לעומת זאת, צפויה ירידה במחירי "נסיעות לחו"ל" (2.9%-) על רקע הירידה בביקוש (החמרת המגבלות) והייסוף בשקל.

  • עלייה של 0.6% במחירי הדיור (הסעיף הראשי). הנחנו האצה במחירי השכירות בחוזים מתחדשים לקצב שנתי של 2.1% (מ- 1.8% ביולי).

מדד חודש ספטמבר צפוי להישאר יציב ויושפע מהמשך עלייה במחירי השכירות (0.7%), ופירות וירקות. מנגד, צפויה הוזלה במחירי הדלקים בשיעור של 3% על רקע הייסוף בשקל והירידה במחירי הנפט בעולם. צפויה ירידה עונתית במחירי הבראה ונופש וירידה במחירי נסיעות לחו"ל.


אנו חוזים אינפלציה של 1.1% שנה קדימה, 2.2% ב- 2021 ו- 1.1% ב- 2022

ניתוח גורמי האינפלציה:

  • שע"ח: גורמי המאקרו ימשיכו לתמוך בייסוף בשקל (עודף בחשבון השוטף + השקעות ריאליות). הנגיד אומר שעוצמת הרכישות תהיה פונקציה של המצב הכלכלי. בינתיים הגיוסים של חברות ההיי טק הינם בשיא (14.3 מיליארד דולר מתחילת השנה). בנוסף, גופים מוסדיים ישראלים ממשיכים למכור מט"ח (3.9 מיליארד דולר בחודש יוני) ו-16 מיליארד מתחילת השנה. תופעה זו צפויה להימשך כל עוד אין ירידות בשוקי המניות בחו"ל.


תחזית שע"ח : 3.14 ₪ לדולר בעוד שנה.

  • שיא במכירות של דירות חדשות. בחודש יוני נמכרו 5.4 אלף דירות חדשות, גידול של 24% לעומת יוני אשתקד וגידול של 107% לעומת יוני 2019. במקביל, בשנה האחרונה חלה ירידה של 27% במלאי הדירות החדשות אשר נותרו למכירה. עלייה חדה בביקוש נובעת מריביות נמוכות, הורדת שיעור המס על המשקיעים, עלייה בעושר הפיננסי של הציבור, וציפייה שמגמת העלייה במחירי הדיור צפויה להימשך. אנו צופים גלישה (spillover) אל שוק השכירות.

  • צפויה האצה בקצב עליית מחירי השכירות על רקע ירידה במלאי הפנוי של דירות, התאוששות מהירה בתעסוקה ובפרט בעובדי היי טק צעירים אשר שואפים לשכור דירה במרכז. צפויה גם גלישה של העלייה החדה במחירי הרכישה אל מחירי השכירות. אנו צופים האצה גם ב- 2022 על רקע החזרה של התיירות מחו"ל (Airbnb). יחד עם זאת, כניסה של משקיעים לשוק הרכישות מגדילה את מלאי הדירות לשכירות. סעיף הדיור צפוי לעלות ב- 2.9% שנה קדימה ולתרום 0.7% לאינפלציה.

  • מחירי הנפט ירדו לאחרונה על רקע חשש להשפעה ממתנת של העלייה בתחלואה, בפרט בסין. אנו מניחים עלייה מתונה לכיוון 75 דולר חבית ברנט (כעת 71 דולר) בציפייה להתאוששות בפעילות (תיירות, טיסות וכו') במבט על 2022. כפי שציינו בעבר, אין מחסור של נפט בעולם: OPEC + החליט להגדיל את תפוקת הנפט ב- 400 אלף חביות ליום בחודשים הקרובים.


  • סחורות: מחירי הסחורות החקלאיות התייצבו לאחרונה, מה שצפוי להרגיע את הלחץ לעלייה במחירי המזון. יחד עם זאת, אנו סבורים שהשפעת התחממות כדור הארץ צפויה לייקר את מחירי המזון בעולם. אנו צופים עלייה של 1.3% (שנה קדימה) במחירי המזון בישראל

  • מחירי ההובלה בעולם ממשיכים לעלות בחודשים האחרונים. נמלי הים בדרום סין הושבתו חלקית בשל עלייה בתחלואה. עקב כך, הנחנו המשך התייקרויות במחירי רהיטים וציוד לבית (0.2% עלייה גם באוגוסט וגם בספטמבר) כמובן, שהייסוף בשקל מקזז באופן חלקי את ההשפעה הזו.

  • מה צפוי במחירי המכוניות (במשקל של 5% במדד). מחסור חמור בשבבים בעולם הביא למחסור ברכבים חדשים, בפרט רכבים מאירופה ומארה"ב, הבעיה פחות אקוטית במכוניות מאסיה. אנו הנחנו עלייה של 3% עד ינואר 22 (בעיקר בחודשים הקרובים). ההערכה היא שהמחסור בשבבים ייפתר עד אמצע 2022.

  • מה קורה לכוח הקנייה של ציבור? קיימים נתוני שכר ומשרות שכיר רק עד לחודש מאי. לפי החישוב שלנו אשר כולל את התמיכות הממשלתיות עבור השכירים (חל"ת בעיקר) ההכנסה הפנויה בינואר-מאי עלתה ב- 4% לעומת ממוצע 2020 ועלתה ב- 6% לעומת ממוצע 2019. מדובר בקצב גידול מתון יחסית (יחסית לגידול בפריון העבודה במשק) ולכן הוא איננו גורם אינפלציוני (בניגוד לגידול החד בהכנסה בארה"ב). בנוסף, חשוב להדגיש שכנראה לא יינתנו תוספות שכר בסקטור הציבורי עד סוף 2022. כ- 30% מכלל השכירים במשק צמודים להסכמי שכר בסקטור הציבורי.

  • רוב השפעת "הביקוש הכבוש" כבר מאחורינו, כפי שניתן לראות לפי הירידה במחירי "מסיבות ואירועים" ועלייה מאד מתונה במחירי המסעדות.

  • צמצום האלטרנטיבה של נופש בחו"ל מייקר את הנופש בישראל. הנחנו עלייה של 15% באוגוסט (מעל העונתיות הרגילה) לאחר עלייה של 29% שנה אחורה. יחד עם זאת, במקביל צפוי לחץ לירידה במחירי הטיסות (גם בשל הייסוף בשקל).

  • השפעת תקציב המדינה: למרות האישור בממשלה צפויים שינויים לא מעטים בתקציב עד לאישור בכנסת. המהלכים המשמעותיים: מס על משקאות קלים (תרומה של כ- 0.1%) ומס על כלים חד פעמיים (תרומה של כ- 0.1%) יתקזזו חלקית מול פתיחה הדרגתית של יבוא פירות וירקות (הנחנו הוזלה של 3% ותרומה של 0.1%-). ההשפעה של הסעיפים האחרים קטנה יחסית: אפשרות לתשלום עבור ביקור רופא מומחה (תלוי בקופה) וביטול ההנחות ברב קו. הטלת אגרת גודש איננה וודאית ואולי לא תימדד, וכנראה ייקור מעונות היום עבור הורים בלתי מועסקים לא ייושם. מע"מ על נטפליקס וכו' כנראה יוטל אך במשקל זניח – לפי המצב בשנת 2018-2019 (סקר הוצאות המשפחה האחרון). מע"מ על רכישות באינטרנט על 75 דולר לא הוכנס לתקציב. התרומה נטו של צעדי הממשלה על האינפלציה שנה קדימה מוערכת בכ- 0.2% (כולל התייקרות תעריפי הארנונה בינואר 22). מחירי החשמל לא יעלו לפני 2023.

127 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comentários


bottom of page