30/08/2021
ניתוח סביבת האינפלציה
30.8.21
תחזית האינפלציה: 0.2% בחודש אוגוסט, 0.1% בחודש ספטמבר, 0.3% בחודש אוקטובר ו- 1.2% שנה קדימה.
התפתחויות בסביבת האינפלציה
שע"ח: השקל שומר על יציבות (מול סל המטבעות) בשבועיים האחרונים של אוגוסט ויוסף ב- 0.7% מתחילת החודש. אנו ממשיכים להניח ייסוף קל בעוד שנה בשיעור של 2.3%. בתרחיש של יציבות בשע"ח תחזית האינפלציה קדימה עומדת על 1.5%.
מחירי הדלקים יוזלו ב- 0.79% בתחילת ספטמבר (שיעור הרבה מתון יחסית מההערכה הקודמת שלנו של 3%-). לקראת סוף החודש מחירי הנפט עלו על רקע חשש לירידה בתפוקת הנפט בארה"ב בשל עונת ההוריקנים. תחזית מחירי הנפט בעוד שנה נותרה על 75 דולר לחבית ברנט.
מסתמנות הוזלות במחירי המזון כבר במחצית השנייה של אוגוסט (הוזלות ערב חג). החגים נופלים מוקדם השנה (תחילת ספטמבר). אנו צופים ירידה של 0.1% במחירי המזון באוגוסט, הוזלה של 0.2% בספטמבר ועלייה של 0.5% באוקטובר. מחירי המזון יעלו ב-1% שנה קדימה על רקע ציפייה להמשך עלייה במחירי הסחורות החקלאיות (השפעה ארוכת טווח של משבר האקלים).
מחירי המכוניות (5.1% מסל הצריכה)צפויים לעלות ב- 1.0% באוגוסט וב- 1.3% נוספים בספטמבר (וזחילה נוספת של 1% עד ינואר 22). בניתוח שעשינו לגבי מחירון לוי יצחק מסתמנות התייקרויות של חלק מהרכבים באוגוסט בשיעור של כ- 2%. בספטמבר צפויה התייקרות יותר משמעותית. המחסור בשבבים צפוי להימשך עד אמצע 2022, מספר מדינות באסיה (כגון מלזיה) סובלות מעלייה בתחלואה ומגבלות על הפעילות.
הנחנו שמחירי הבראה ונופש יעלו ב- 15% באוגוסט (3% מעל העונתיות הרגילה) ויוזלו ב- 9% בספטמבר (ירידה עונתית). מחירי נסיעות לחו"ל יוזלו בשיעור מתון באוגוסט (בשל המגבלות על הטסים).
המשך עלייה במחירי ההובלה צפוי להשפיע על מחירי הרהיטים וציוד לבית (0.4% באוגוסט, 0.2% בספט').
סעיף הדיור הראשי יעלה ב- 0.6% באוגוסט וב- 0.6% בספטמבר (מעל העונתיות הרגילה). מחירי השכירות בחוזים מתחדשים (במשקל 17.2% במדד) יעלו מקצב שנתי (שנה אחורה) של 1.8% ביולי ל- 2.1% באוגוסט ל- 2.4% בספטמבר ו- 3% שנה קדימה.
מחירי הפירות והירקות ירדו ב- 2.6% שנה קדימה על רקע פתיחה הדרגתית של היבוא.
עלייה בצריכה הפרטית
בחודשים מאי-יולי הרכישות בכרטיסי אשראי עלו ב- 15.2% (נתוני מגמה בחישוב שנתי) לאחר גידול של 27.3% בשלושת החודשים שקדמו. מסתמן גידול מהיר במיוחד בצריכת שירותים אשר נהנו מהסרת המגבלות על הפעילות. חשוב לציין שהרכישות עלו ב- 0.2% ביולי וכנראה נותרו יציבות בחודש אוגוסט (לפי הנתונים השבועיים של בנק ישראל עד ה- 24.8), זאת למרות ההחמרות במגבלות על הפעילות (חובת התו הירוק וכו'). העובדה שישראלים כמעט ולא נוסעים לחו"ל הקיץ תומכת בצריכה הפרטית המקומית ולכן גם תומכת בהכנסות ממיסים.
Comments