24/08/2021
ריבית בנק ישראל צפויה לעלות ברבעון ג' 2022
בתקופת התאוששות ממשבר הקורונה, קשה לחשוב על העלאת ריבית. האבטלה עדיין גבוהה (אך היא נמצאת במגמת ירידה) וחלק מהבנקים המרכזיים מבטיחים לשמור על ריבית נמוכה לתקופה ממושכת (בריטניה יוצאת דופן עם ציפייה להעלאת ריבית באמצע 2022).
ננסה לנתח את גורמי המאקרו אשר ידונו בוועדה המוניטארית במחצית השנייה של אוגוסט 2022 (ואולי מעט לפני):
פער התוצר ייסגר. כבר היום בנק ישראל הופתע מנתוני הצמיחה של המחצית הראשונה של 2021 וסבור שרמת הפעילות במשק ברבעון ב' רחוקה ב- 3% בלבד מרמת הפעילות הפוטנציאלית של המשק (לפניכן בנק ישראל חשב שפער התוצר עומד על 4.5%). בהנחה שנתגבר על העלייה הנוכחית בתחלואה ללא מגבלות חריפות, סביר שפער התוצר ייסגר במחצית א' של 2022.
משמעות הדבר: חזרה לרמת האבטלה של לפני משבר הקורונה: סביב 3.5%-4%. היום קיים המון רעש בנתוני התעסוקה בשל היציאה מהמשבר, חוק החל"ת בוטל רק לאחרונה וחופשת הקיץ מקשה על חזרה לשוק העבודה עבור הורים רבים. ההנחה של "סביבה של תעסוקה מלאה" בעוד שנה נראית בהחלט סבירה.
סביבת האינפלציה תגיע למרכז היעד. האינפלציה ב- 2021 תגיע ל- 2.3% (לפי התחזית שלנו) ותנוע קרוב ל- 2% (בחישוב של שנה אחורה) במחצית א' של 2022. בנק ישראל כבר מציין בהודעת ריבית: "עליית המחירים מקיפה מספר רב יותר מהרכיבים במדד". כלומר, כנראה שלא מדובר באינפלציה טרנזיטורית בלבד.
עקב כך, סביר להניח שציפיות האינפלציה בשוק ההון ימשיכו לנוע סביב 2%.
המצב המדאיג ומעט ובועתי בשוק הנדל"ן יימשך.
מה לגבי ריבית הפד? באמצע (יוני-יולי) שנת 2022, הפד צפוי להיות לקראת סיום של תהליך הטייפרינג אשר צפוי להימשך כ- 6-8 חודשים ופאוול וחברי הפד יתחילו להכין את השווקים לקראת תחילת תהליך "נירמול" הריבית. אנו סבורים שגם הפד יעלה את הריבית ברבעון ג' 2022, זאת בניתוח שלנו לגבי המשך לחצי אינפלציה בארה"ב מכיוון מחירי הדיור (שכירות), השפעת לחצי שכר משמעותיים, ומדיניות פיסקאלית מאד מרחיבה אשר מכוונת לשפר את מצבם של משקי הבית (ביטוח בריאות, קצבאות ילדים, חינוך חינם בגיל הרך וכו'). שוב, הכול תחת הנחה שאיום הקורונה יוסר. אינפלציית הליבה בארה"ב תישאר סביב 4% y/y עד רבעון ג' 2022 ולא צפויה להתמתן משמעתית לאחר מכן.
מה לגבי השקל? זו באמת בעיה עבור בנק ישראל. יתכן שתיקון אפשרי כלפי מטה בשווקים (אל רקע ציפייה להעלאת ריבית מתקרבת כבר ברבעון ג' 2022) יביא לפיחות מסוים בשקל אשר יקל על בנק ישראל להעלות ריבית (כפי שהיה בנובמבר 2018 כאשר בנק ישראל הפתיע עם העלאת ריבית).
זוכרים את העלאת הריבית ב- 26.11.18?
בנק ישראל העלה את הריבית בתנאים פחות תומכים: האינפלציה עלתה ב- 1.2% שנה אחורה (אך הייתה קרובה ל- 2% בחצי שנה שקדמה בחישוב שנתי), ציפיות האינפלציה שנה קדימה בשוק ההון היו 1.2% והחזאים ציפו ל- 1.1%. המשק היה בתעסוקה מלאה ופער התוצר נסגר. כלכלת ארה"ב "שמרה על איתנותה" (לפי ההודעה המוניטארית) אך מלחמת הסחר הייתה איום פוטנציאלי. חשוב לציין שלמרות הפתעת ההחלטה: חודש אחרי ההחלטה השקל פוחת ב- 1.2% מול סל המטבעות. בדצמבר 2019 בנק ישראל רכש 229 מיליון דולר בלבד. פרט נוסף: בשנה אחרי העלאת הריבית האינפלציה עלתה ב- 0.3% בלבד ואינפלציית הליבה ב- 0.5%.
ברור הנסיבות השתנו כולל הרכב הוועדה המוניטארית. בכול זאת, בתרחיש אופטימי של "המשך יציאה מהקורונה" סביר להניח העלאת ריבית ברבעון ג' 2022, גם בארה"ב וגם בישראל. סביר להניח שישראל תמתין לפד (או לאיתותים מהפד), אך העלאת הריבית הצפויה על ידי בריטניה צפויה לתמוך בהחלטה דומה בישראל. בתחילת רבעון ג' 2022, שילוב של חזרה לפער תוצר אפס, תעסוקה מלאה (או כמעט מלאה), ואינפלציה אחורה וציפיות האינפלציה במרכז היעד יתמכו בהעלאת ריבית, זאת בסוף לשוק הנדל"ן הבועתי.
Comments